Om Unigreen International A/S

Erling Vangedal-Nielsen

Egentlig er Erling Vangedal-Nielsen uddannet figurmager og modellør, og da han i 1976 fik en ide, der sidenhen indbragte ham mange, mange millioner, havde han sin egenknivfabrik. Med andre ord var det ikke oplagt, at han skulle blive ophavsmanden tilisterningposerne, som vi kender dem i dag, men ikke desto mindre blev ideen født en varm sommerdag i 1976. Han var i sommerhus med en gruppe venner, der nød whisky ”on the rocks” og en af dem smed en bemærkning om, at man burde finde på noget smartere end de gammeldags isterningbakker.

I det samme sad Erling Vangedal-Nielsen og irriterede sig over, at han havde glemt at købe nogle plastikposer til sin knivfabrik. Og således mødte to tanker hinanden, og ideen om isterningposen blev født.

”Sådan er det med alle mine ideer. Det er ikke noget, jeg sidder og tænker over længe. De opstår i løbet af få sekunder, forklarer Erling Vangedal-Nielsen.

Ikke desto mindre er han typen, der hver dag leger, som han siger. Han stiller spørgsmålstegn ved alt, udfordrer gængse opfattelser og anskuer ting oppefra og ned for så at afprøve dem forfra og bagfra.

”Som opfinder skal man være fantasifuld, videbegærlig og have lyst til at teste ting på af på sin egen måde. Og så skal man have evnen til at lade ting ligge, hvis det ikke fungerer, siger Erling Vangedal-Nielsen.

Fra isterninger til te
I dag har han virksomhed, produktion og værksted i Karlslunde med fire ansatte. Det er herfra, han arbejder med nye ideer og får sat dem i produktion. For ofte er ideerne mange, og udfordringen er at få dem realiseret, produceret og ud på markedet.

”Hvis man i Danmark kan skabe noget nyt og sælge en million af dem, så begynder det atse fornuftigt ud. Isterningposerne er der solgt ca. 10 milliarder af i verden, men man må nok se i øjnene, at man ikke kan ramme en succes hver gang.”, siger Erling Vangedal-Nielsen.

Han har ikke ligget på den lade side og produceret i hvert fald én rigtig sællert sidenhen – det lange tefilter. Det kom til verden i 1985, da han egentlig var blevet bedt om at komme med et bud på et genbrugeligt kaffefilter. Men ideerne ledte ham i en anden retning og pludselig stod han med et hjemmegjort aflangt filter, og det blev prototypen på tefilteret, som vi kender det i dag.

Erling Vangedal-Nielsen indgav straks patent, men som han oplevede med isterningposen, er den hellige gral ikke velforvaret af den årsag, og i dag producerer han ikke selv tefilteret længere. Det har han ladet store internationale virksomheder om.

”Som opfinder kan du måle sin succes på, hvor mange gange du bliver kopieret. Alene i Italien var der mellem 40 og 50 virksomheder, der producerede min isterningpose bare to år efter, jeg startede”, siger Erling Vangedal-Nielsen.

Alt i poser
Han har specialiseret sig i opfindelserne af poser af forskellig art. Et genbrugeligt kaffefilter, som primært bliver solgt i Japan, er kommet til samt verden samt en hel kategori af poser med luft. Eksempelvis snackposer til frugt, som kan holde skåret frugt frisk i lang til. Egentlig havde han først lavet den med henblik på salg til teleselskaber, der kunne bruge dem til sikker fragt af mobiltelefoner, men det viste sig ikke at være en succes. Så han angreb i stedet opfindelsen fra en ny vinkel, og stod pludselig med snackposen, som hænger i de danske supermarkeder i dag.

Han havde ellers holdt en lang pause fra opfinderiet og var flyttet til udlandet i ti år for at nyde livet og indtægterne fra isterningposerne. Men en gang opfinder, altid opfinder, og Erling Vangedal-Nielsen kunne mærke på sit vand, at der skulle ske noget.

Hans nyeste bud på en potentiel verdenssucces er en engangspuslepude til mødre på ferie eller bare på farten.

”Den fylder ingenting, før man puster den op, og den løser problemet med at skulle finde et puslebord. Jeg var nede med nogle prøver hos en stor forhandler af babyudstyr, og de var meget begejstrede, så jeg har solgt 2000 til dem indtil videre, siger Erling Vangedal-Nielsen, der endnu spændt afventer rapport på, hvordan salget går.

Selvom han er 75 år er en pensionisttilværelse ikke i sigte, om end han tager den med ro. Han er dagligt på fabrikken og tager sig tid til at snakke med andre opfindere, der vil have ham til at kigge på deres ideer.

”Det er blevet mit kald at være opfinder. Når du en gang har prøvet smagen af succes, vil du opleve den igen og bevise, at det ikke var en tilfældighed, siger Erling Vangedal-Nielsen.

Erling Vangedal-Nielsen

Kim G. Petersen

Karl Erik Petersen

Thomas Vangedal Røes

Close Menu